Een grote vraag die wellicht al vele malen is beantwoord. Hoe word je gelukkig?
Toch is het een vraag die we regelmatig stellen als we weer eens meegesleurd worden door dat wat we “leven” noemen. In dit artikel wil ik het hebben over de (naar mijn ervaring) allerbelangrijkste bouwstenen van geluk.
En het zijn middelen die iedereen altijd tot zijn beschikking heeft, los van waar je op dat moment bent. En als je ze toepast en cultiveert ben je heel snel in staat om gelukkiger te zijn, zelfs als je situatie niet al te rooskleurig is.


Wat is geluk?
Geluk kan veel dingen betekenen. En ik zou het hier niet durven definiëren. Maar is geluk simpelweg hebben en doen wat je wilt? Is het “alles voor elkaar hebben”? Vrij zijn van zorgen? Nooit meer hoeven stressen?
Deze zaken zullen je zeker helpen in je geluksgevoel. Maar als alles al altijd maar al bereikt is, hoef je nooit meer creatief te zijn. Dan word je misschien nooit meer uitgedaagd, verken je geen nieuwe mogelijkheden en is er in sommige opzichten geen avontuur meer. Het leven zou wel eens erg saai en geestdodend kunnen worden. Voor dat je het weet verander je in een consumerende, entertainment zoekende neuroot, een lege huls die niet weet wat ‘íe met zichzelf aan moet.
Nee, gelukkig zijn is in een echt leven veel interessanter dan dat. Een leven met interessante indrukken, uitdagingen en lessen lijkt in die zin veel waardevoller. Een leven vol talenten en vaardigheden die je ontwikkelt en problemen die je oplost. Een leven vol dingen die je creëert en verbetert. En de interessante en krachtige persoon die je wordt gedurende dat hele proces…. gaat het daar niet om?
Gelukkig zijn lijkt dus meer een doorgaand proces, en geen statische toestand. Het is iets wat je moet vinden op je levensweg en niet pas bij het einddoel.