Iedere relatie kent zijn tegenslagen, dieptepunten en frustraties. Heel normaal, maar hoe ga je er mee om? Blijft dit de rest van je relatie hetzelfde of kun je er samen iets aan doen? Hoe kun je de verbinding behouden of weer herstellen nadat je hard getriggerd wordt door je partner?
Een trigger betekent letterlijk de trekker/trigger van een geweer. Triggers zijn situaties, personen, gedachten of emoties die je laat voelen dat er iets naar jou wordt afgevuurd. Het kan een reactie veroorzaken bij iemand die eerder traumatische ervaringen heeft gehad. In een relatie kunnen triggers worden veroorzaakt door conflicten, miscommunicatie, of onverwerkte gevoelens uit het verleden
Triggers of activatie?
Wij noemen triggers ook wel een activatie. Er wordt namelijk niet persé iets afgevuurd, er wordt eerder iets in jou geactiveerd. Triggers lijken misschien vervelend, vermoeiend of tijdrovend; maar het zijn prachtige kansen voor groei.
Triggers zorgen voor groei
In de liefdesrelatie blijf je aan de oppervlakte wanneer je reageert op gedrag (zichtbaar), maar een trigger activeert altijd iets wat in het verleden onverwerkt is (onzichtbaar). Als er niets in het verleden was gebeurd, zou je ook niet worden getriggerd. Er is onverwerkte pijn opgeslagen in je lichaam en in het onderbewuste, die omhoog komt wanneer je wordt getriggerd. Door het erkennen, accepteren en loslaten van de emotionele pijn na zo’n trigger verliezen triggers hun kracht.
Jouw reactie op triggers bepaalt alles
Afhankelijk hoe goed je je kunt beheersen bij een trigger, kun je op 2 verschillende manieren reageren
(1) Je laat het escaleren of (2) je pakt je verantwoording.
1. Escalatie in de relatie
Je kijkt naar je partner die de trigger overhaalt en wijst de vinger naar hem\ haar. Daardoor verlies je de controle en doet of zegt dingen waar je achteraf spijt van hebt. Je kan bijvoorbeeld heel erg boos worden of heel erg verdrietig en je partner daarvan de schuld geven. Vanuit die emotie kun je direct reageren met:
- verwijten naar je partner
- vloeken naar je partner
- jezelf verantwoorden en ontkent wat je partner zegt
- helemaal stil worden en dichtklappen (de koude oorlog).
Je reageert met een aanvallende, verdedigende of bevriezende reactie. Door de escalatie blijf je in het patroon en zal deze trigger je blijven raken. Omdat je wijst naar de ander kun je niet de wortel van je probleem aanpakken.
2. Verantwoording pakken in de relatie
Wanneer je de vinger kan wijzen naar jezelf en je bent bereid om te zien wat er geactiveerd wordt en waar het vandaan komt, dan voorkom je escalatie en neem je je eigen lessen mee. Door niet te reageren vanuit emotie doorbreek je direct een patroon.