Stress is nodig om in actie te komen

De stressreactie is een belangrijke en oeroude reactie die zeer effectief is wanneer er gevaar dreigt. Stress activeert biologische processen in het lichaam, waardoor bijvoorbeeld stresshormonen zoals adrenaline worden aangemaakt. Door stress vernauwt je blik en wordt je aandacht op ‘het gevaar’ gericht. Je lichaam wordt letterlijk klaargemaakt om in actie te komen, zodat je in staat bent om te vechten of te vluchten.


Natuurlijk is een examen geen levensbedreigende situatie. Maar het lichaam maakt geen onderscheid tussen een levensbedreigende situatie en een situatie die spanning oproept. De stressreactie wordt in beide gevallen geactiveerd. En dat is fantastisch. Want je lichaam helpt jou dus om alert te worden, je te focussen op het examen en jouw kennis actief te gebruiken.


Stress wordt pas een probleem wanneer het je functioneren belemmert en er bijvoorbeeld angst of paniek ontstaat. Dan is het verstandig om stressregulatietechnieken te gebruiken of hulp te zoeken, bijvoorbeeld Counseling of ReAttach therapie. In alle overige situaties lijkt het dus verstandig om stress te accepteren en te zien als een positieve reactie van je lichaam die zorgt voor alertheid en focus.


En word je  ineens overvallen door teveel stress, dan heb je misschien baat bij de volgende ademhalingsoefening waarmee je het stressniveau kunt reguleren:


Adem vier tellen in;
Houd de adem vier tellen vast;
Adem vier tellen uit;
Wacht vier tellen;
Herhaal dit vier keer.