Coaching en het onderbewuste

In mijn coachsessies werk ik met het onderbewuste brein. Dit omdat het onderbewuste brein ontzettend intelligent is. Soms willen we communiceren met ons onderbewuste, omdat daar heel veel informatie ligt opgeslagen.

 

Sinds onze geboorte heeft ons brein allerlei verbindingen aangelegd door het verbinden van smaken, geuren, geluiden, beelden en aanrakingen met gedachten en emoties. Op deze manier leerden we als kind. In verschillende delen van ons zenuwstelsel werd alles opgeslagen wat we leerden.

Dankzij die verbindingen konden we in onze eerste levensjaren bijvoorbeeld leren hoe een appel eruit ziet, aan welke kleur je een appel kunt herkennen en of we een appel lekker vinden smaken.
Naarmate we verder opgroeiden verzamelden we nog heel veel meer bruikbare informatie. Het is handig dat je naar de klok kunt kijken en begrijpt hoe laat het is, dat je weet dat je bij rood moet stoppen en bij groen mag doorrijden, dat je een afkeer krijgt als je rottend voedsel ruikt en dat je kunt genieten van fluitende vogeltjes.

 

Dus leren via de kracht van het onbewuste is erg handig
Maar vaak ook niet…
Deze verbindingen worden geheel automatisch gemaakt. Je onbewuste stuurt dit namelijk aan, waardoor je allerlei dingen vanzelf doet of bepaalt. Zo kun je zomaar de gewoonte creëren om elke ochtend een kopje koffie te drinken, je bord altijd weg te zetten na het eten, je tanden te poetsen voordat je gaat slapen en je fiets op slot te doen als je hem ergens neerzet.

Handig dus, gewoontes. Anders zou je bij elk van deze handelingen steeds opnieuw bewust moeten nadenken en inspannen. Helaas heb je vast ook gewoontes opgebouwd die je niet vooruit helpen en in sommige gevallen zelfs schade toebrengen. Je onderbewustzijn stuurt dan bijvoorbeeld aan dat je elke avond chocoladekoekjes eet, door mensen heen praat, aan jezelf twijfelt, elk uur Facebook moet controleren of dat je vaak moet fronzen.

 

De genezingskracht van het onderbewustzijn
Op een nóg onbewuster niveau gebeurt er ook van alles dat heel krachtig, en gelukkig ook positief is. Je lichaam geeft bijvoorbeeld automatisch signalen van honger en dorst, botbreuken worden in een paar maanden hersteld, je lichaamstemperatuur wordt constant op het juiste niveau gehouden, er wordt alarm geslagen bij indringers en het lichaam heelt vervolgens zichzelf. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week en zonder vakantie is je onderbewustzijn aan het werk.

Mentale krachten zijn sterker dan fysieke krachten
Ons mentaal genezingsvermogen is zelfs krachtiger dan de fysieke krachten die op ons inwerken.
Ons onderbewuste maakt geen onderscheid tussen echt en herinnering of een voorstelling. Denk maar aan een droom. Dat is ook de reden dat we pijn voelen of huilen als een personage in een film iets ergs meemaakt. Het verleden bestaat ook alleen nog maar in ons denken.

De methodiek die ik gebruik is een vraagtechniek die Progressive Mental Alignment (PMA) heet.

Wil je daar meer over weten kijk dan dit webinar