Tijd voor jezelf!

Zorg eerst goed voor jezelf, dan pas voor anderen
Uiteindelijk worden we écht gelukkig als we voor anderen kunnen zorgen. Maar… dat kan helemaal niet als je niet eerst voor jezelf hebt gezorgd. Het is dus noodzakelijk om jezelf op plek 1 te zetten. Anderen komen daarna… En op zijn beurt zal geluk volgen!
Als iedereen voor zichzelf zou zorgen, hoeft niemand voor elkaar te zorgen.

Kies voor jezelf! Leer nee te zeggen en je grenzen aan te geven
Zeg vaker nee tegen anderen. Als je dat doet, ben je al stukken beter voor jezelf aan het zorgen. Hoe zeg je dan netjes en assertief nee? Gebruik bijvoorbeeld de volgende zin: ‘Ik geef om je, en begrijp dat je het vraagt alleen het lukt mij niet nu om te doen..’

Als je niet voor jezelf zorgt, saboteer je jezelf
Als je niet voor jezelf zorgt, kun je jouw kansen niet zien en grijpen. Hoeveel kansen komen in ons leven langs, op dit moment, die we niet zien? We zeggen nee tegen die kansen en we zien die kansen niet omdat we denken dat we het niet waard zijn. Dat hoort echter bij het ego: het verleden.
Neem alleen klussen aan waar je gelukkig van wordt
Doe geen werk dat je eigenlijk niet wilt doen.

Verban alle ‘zou moeten’s’ uit je leven: Vervang ze met ‘Wat wil ik?’
Ken de twee uitzonderingen wanneer het altijd goed is om voor anderen te zorgen
Wanneer kun je wél altijd onbeperkt energie geven en voor de ander zorgen? In de volgende gevallen:
Random acts of kindness: dit zijn momenten waarin je voelt alsof je iets liefs of behulpzaams voor een onbekende wil doen. Doe dit vooral! Deze energie die je geeft, kan nooit opraken. Sterker nog: dit levert alleen maar energie op!
Hetzelfde geldt voor hulp van jou waarbij de situatie erom vraagt. Je handelt in het moment wanneer er iets nodig is, zonder dat je het door hebt. Dit kost niks van je eigen energie omdat jij deze daden niet aan het doen bent, maar ‘het moment’. Dit is de letterlijke kracht van het hier-en-nu.
Er is een groot verschil tussen bovenstaande twee uitzonderingen en bloedzuigers die jouw energie leeg zuigen