Kinderen die vragen… worden juist niet overgeslagen!

 

Doe dit: moedig je kinderen aan om veel vragen te stellen
Leer je kinderen om te uiten wat ze willen. Waar heb je zin in? Wat wil je? Vraag het aan mensen! Uiteraard op een beleefde, eloquente en krachtige manier. Niet alleen aan je ouders, maar iedereen in het leven.
Maak van jouw kinderen een wereldkampioen in vragen stellen.
Houd bijvoorbeeld ook eens een vragenuurtje met je kinderen: laat ze alle vragen stellen die in hun hoofd zitten.

 

 Waarom? Als je niks vraagt, weet niemand überhaupt dat je iets wilt, en kan jou ook niks gegeven worden
We worden vanaf de peuterklas tot en met de universiteit continu de mond gesnoerd als we vragen willen stellen. Dit is – samen met het veel te bekende rijmpje ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’ – een van de allergrootste misstanden in het onderwijs en in de samenleving.
In het leven geldt juist:

Vraag en het wordt gegeven! Bijvoorbeeld als je iets wilt verkopen, iets wilt krijgen waar je recht op hebt of als je om een gunst wilt vragen. Blijf je stil en vraag je niks, dan kan de magie ook niet naar jou toekomen. Om hulp vragen is bijvoorbeeld heel belangrijk.

 

‘Vraag en het wordt gegeven’ is een veel gezondere uitspraak om je kinderen mee te geven dan: ‘Kinderen die vragen, worden overgeslagen’.

 

Pas wel op: dit is helaas een rigoureuze belediging voor het etablissement. De kinderen en studenten die zelf durven na te denken en kritische vragen durven te stellen, worden hoogst persoonlijk door de docenten verketterd. Houd rekening met deze gevolgen en bereid je kinderen hier emotioneel op voor