Omgaan met emoties

Hoe kun je omgaan met emoties? Het begint allemaal met het opmerken van de emotie. Wil je oude/negatieve emoties verwerken en loslaten? De helft van het werk is bewustwording.


Als je jezelf afvraagt hoe je een oude emotie kunt verwerken, duidt dit erop dat je al mindful genoeg bent om de negatieve staat van je eigen geest te herkennen. Dat is al moeilijk zat, dus gefeliciteerd als je al zo ver bent gekomen! 

Stap 1 – bewust worden dat de (oude) emotie er is

dit is dus bewustwording dat die emotie er is en daarmee ben je al op 80%. ‘Vrees’ is bijvoorbeeld aanwezig en jij weet dat nu. Fantastisch! Op naar stap 2

Stap 2 – de emotie volledig accepteren en voelen: het uiten van de emotie

Dit is het proces van het accepteren van je gevoelens. Oude/negatieve emoties mogen niet zomaar weggewuifd worden, maar moeten erkend worden en de ruimte geboden worden zodat de druk van de ketel komt. Als je een naar/oud gevoel onderdrukt, uit het zich later alsnog op de een of andere (fysieke) manier, want op scheikundig niveau zijn emoties pure energie.

Kun je deze rauwe levensenergie onder ogen komen? Ga je deze emoties nu gewoon lekker voelen? Zoals ze zich in dit moment manifesteren? Dan branden ze op een gegeven moment op, omdat je ze helemaal ‘op’ hebt gevoeld. Kortom: dit zou kunnen betekenen dat je een potje gaat huilen.

Voelen is het sleutelwoord. Ga niet op een logische manier met pijnlijke en traumatische emoties om, bijvoorbeeld door enkel te zeggen dat je depressie voelt. Dat is niet genoeg. Wees open voor de emoties die jij ‘depresseert’

Nog geen doorbraak gehad? De reden is altijd: je blijft nog in je hoofd…

Lukt het met bovenstaande tips nog niet helemaal, maak dan een afspraak en ik zal je begeleiden. Samen werken we aan jou (belemmerende) emotie(s) zodat je weer verder kunt.