Emotie-eten

Wat is emotie-eten? De betekenis
Emotioneel eten betekent dat je om allerlei redenen gaat eten, behalve de reden om je fysieke honger te stillen.
Emotioneel eten zorgt voor een (tijdelijk!) gevoel van bevrijding van ongemak en een tijdelijk gevoel van plezier en voldoening als je iets voelt wat je niet wilt voelen.
(Te veel eten) heeft namelijk een verdovend, verzachtend effect op onze ongewenste gevoelens. Het neemt onze aandacht van ze weg. Het is een soort afleiding: je vlucht weg van die onaangename emoties.
Emotie-eten kan ieder moment toeslaan…

Het begint met een handvol wortelen, slaat over naar een paar stukjes kaas en voor je het weet zit je met je handen diep in een punt ijs. Je gaat uitgeput en ziek naar bed, je voelt je niet meer onder controle en het voelt alsof je jezelf saboteert. Herkenbaar?
Dat is nou emotioneel eten, en het gebeurt vaker dan je denkt. Het is niet per se zo dat je je hele koelkast in één nacht leeg-eet als je een slachtoffer bent van emotioneel eten.

 

Wat zijn goede oplossingen? Hoe overwin je emotie-eten en leer je het af?

Zoals met elke emotie, laat ze toe, omarm ze en heel ze.

De sleutel tot het beëindigen van het emotionele eetpatroon is om jezelf niet in de steek te laten wanneer je onaangename emoties voelt, maar om ze uit te nodigen en ze te voelen

Hoe doe je dat?

Zeg tegen jezelf dat het goed is om je verdrietig, boos, bang, moe en boos te voelen.

Verwelkom je negatieve emoties met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid, en vraag ze wat ze van je willen.
Benader je gevoelens met vriendelijkheid en je lichaam zal beginnen te begrijpen dat het niet langer hoeft te overeten om je te beschermen tegen je gevoelens. Plus, door naar je emoties te luisteren, zul je ontdekken wat je echt wilt, en kun je nieuwe strategieën voor diepere tevredenheid creëren.


Tip 2: Bevredig de intentie van plezier van emotie-eten op betere manieren
Emotie-eten doe je om – helaas tijdelijk – plezier te ervaren. Er is goed nieuws… Die intentie van plezier kan op tig andere manieren bevredigd worden. Maak van plezier een prioriteit in je leven!
Breng water op smaak met fruit.
Draag vrolijke, zachte, comfortabele kleding.
Neem een bubbelbad.
Zorg op andere manieren voor jezelf.

Tip 1 – Tijd voor jezelf! Zorg eerst goed voor jezelf, dan pas voor anderen
Uiteindelijk worden we écht gelukkig als we voor anderen kunnen zorgen. Maar… Dat kan helemaal niet als je niet eerst voor jezelf hebt gezorgd. Het is dus noodzakelijk om jezelf op plek 1 te zetten. Anderen komen daarna… En op zijn beurt zal geluk volgen!


Als iedereen voor zichzelf zou zorgen, hoeft niemand voor elkaar te zorgen.


Tip 2 – Kies voor jezelf! Leer nee te zeggen en je grenzen aan te geven
Zeg vaker nee tegen anderen. Als je dat doet, ben je al stukken beter voor jezelf aan het zorgen. Hoe zeg je dan netjes en assertief nee? Gebruik bijvoorbeeld de volgende zin: ‘Ik geef om je, en nee.’
De beste en meest praktische tips om vaker nee te leren zeggen, vind je in dit artikel over grenzen stellen en nee zeggen. Hieronder komen nog een aantal belangrijke tips om voor jezelf te leren zorgen…

 

Tip 3 – Doe iets ontspannends om voor jezelf te zorgen (zoals een sauna-bezoek)

Ga naar:
De schoonheidssalon
De sauna
Het strand
Een massagesalon

Doe niet wat anderen of de samenleving verwacht dat je gaat doen. Doe wat jij wilt. Je bent echt vrij om te doen wat je wilt. Kijk naar de mensen die succesvol zijn. Die zijn niet per se beter dan ons. Ze doen wat ze willen! Ze hebben de durf ervoor. Dit verandert alles. Alles werkt dan voor jou.
‘Wat zou ik moeten doen met mijn leven?’ Stop met die vraag! Voor jou wordt nu taak nummer 1: die vraag te veranderen in: ‘Wat wil ik?’ Dit gaat bovendien om jezelf zijn. Je hoeft niet allemaal dingen te doen om ‘de wereld te verbeteren’.

 

Lukt het je niet alleen, maak een afspraak en ik zal je begeleiden zodat we samen jou emotie-eten kunnen aanpakken.